top of page

Redactie bij jouw boek

Jij bent er helemaal klaar voor: je verhaal is geschreven en dit moet nu een boek worden! Of je nou gaat voor uitgeven in eigen beheer of voor een gerenommeerde uitgever, je moet wel eerst zorgen dat je tekst tiptop in orde is. WareWoordenWereld helpt je graag.

Redactierondes

Welke manier van uitgeven je ook kiest, dit zijn de verschillende vormen van redactie die jouw manuscript verdient: Inhoudelijk, tekstueel en correcties.

Inhoudelijke redactie

Hierbij kijkt de redacteur met name naar de boodschap van je boek. Sluit de titel aan? Is de opbouw goed? Vertel je niet te veel of juist te weinig? Lopen de dialogen lekker? Is de plot niet voorspelbaar of ongeloofwaardig? Komen de personages goed tot leven? Is er een krachtig einde? Is je verhaal geschikt voor de doelgroep die jij wenst? Ik doorloop je hele boek en zal op al deze vragen antwoorden geven. Daarna overleg ik met jou wat er nodig is. Uiteraard blijf jij de baas over je woorden en bepaal jij zelf wat je inhoudelijk nog aanpast.

 

Technische eindredactie

Zodra je boek af is, vindt de eerste redigeerronde plaats. De redacteur kijkt hierbij inhoudelijk naar je woorden en zinnen. Is alles zo aantrekkelijk mogelijk voor de lezer? Staan er geen kromme zinnen in? Zeg je niet binnen één alinea vier keer hetzelfde woord? Staan de witregels, inspringingen en tussenkopjes goed? Is de info consistent (de namen van karakters, locaties)? Staan er geen typefouten meer in? Jij krijgt je tekst terug in twee Wordversies: eentje met 'wijzigingen bijhouden' + opmerkingen in de kantlijn, en eentje waarbij de wijzigingen geaccepteerd zijn. Met die laatste versie kun je dan goed zien waar er nog info ontbreekt of onduidelijk is. Je houdt als schrijver altijd zelf de keuze of je iets doet met deze opmerkingen of niet.

Correcties
Na jouw eventuele aanpassingen maakt de vormgever je tekst op in boekbladzijdes. Dan is het tijd voor de laatste check, op de pdf: de correctieronde. Bij WareWoordenWereld gebeurt dit altijd door een andere freelancer dan de persklaarronde. Zo zorgen we dat er geen enkele fout tussendoor glipt, want twee zien altijd meer dan één. Waar we ook op letten: Staan er geen rare afbrekingen, staan de komma’s goed, zijn alle typefouten er echt uit, kloppen de noten en bladzijdenummering, hebben alle (tussen)kopjes dezelfde opmaak, is de inhoudsopgave helemaal in orde, enzovoort. Ook hierna krijg jij als auteur je werk nog een keer te zien, en dan is jouw boek klaar voor de drukker.​​

LET OP

Gerenommeerde uitgevers noemen dit 'persklaarmaken'. Het woord 'persklaar' zorgt vaak voor verwarring, zelfs onder professionele redacteurs, omdat het klinkt als 'bijna naar de drukker'. Daarom noem ik dit technische eindredactie. 

Prijzen redactierondes

  • Inhoudelijk: offerte na beoordelen eerste pagina's. Vanaf € 21,- per duizend woorden.

  • Technisch eind: offerte na beoordelen eerste pagina's. Vanaf €15,- per duizend woorden.

  • Correcties: offerte na beoordeling eerste pagina's. Vanaf €12,- per duizend woorden.

Kortingspakket

  • Alles in één: drie redactierondes + flaptekst + synopsis of persbericht. Hiermee is je boek klaar! Kosten: een mooi totaalprijsje met korting, offerte na overleg. 

49

Aantal geredigeerde boeken:

bottom of page