top of page

4 schrijftechnieken

4 leermethodes

4 schrijvers

4 weken

En... KWARTET!

Schrijfkwartet

 Het Schrijfkwartet 
online - zomer 2022

 

“Schrijven is gewoon een paar trucjes kennen, eigenlijk kan iedereen het.” Dit heb ik al vaak gezegd en daarmee heb ik nooit iets onaardigs bedoeld over het harde werk en de inzet van schrijvers. Natuurlijk hebben sommigen meer aanleg of talent dan anderen. Maar het is wel echt zo: er zijn globaal vier basistechnieken uit het Creatief Schrijven die ELK schrijfwerk met grote sprongen vooruit laten gaan. Niet alleen verhalen en gedichten, óók sollicitatiebrieven, werkverslagen en websiteteksten. En als je deze technieken eenmaal kent, zie je opeens overal teksten waar het met een paar kleine ingrepen direct beter kan. Ook bij je eigen werk. Het goede nieuws: als je deze technieken kent, verleer je ze nooit meer. En dat niveau van schrijver-zijn kun je in slechts vier lessen bereiken.

 

Uiteraard is ‘goed’ ook een kwestie van smaak. De ene docent leert je soms schrijfmanieren waar de andere nou juist op tegen is. Maar de technieken uit Het Schrijfkwartet zal niemand tegenspreken. Zie het maar zo: wat de allerlekkerste soort stamppot is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar dat je eerst de aardappelen moet koken voordat je ze stampt, daar zal iedereen het over eens zijn.

 

Wat kun je verwachten

Ik (je docent) koppel jou aan twee andere deelnemers en samen met mij vormen we het kwartet -- ik doe dus ook actief mee als schrijver. Er volgt een online voorstelronde waarbij je iets over je achtergrond en doel kunt vertellen en ik geef de spelregels voor Het Schrijfkwartet. Direct beginnen we met les 1. Bij elke les krijg je één basistechniek uit het Creatief Schrijven. Ik behandel deze uitgebreid en geef voorbeelden van hoe deze wel (of juist niet) werkt. Ook kun je al je vragen over deze techniek stellen. Daarna krijg je een huiswerkopdracht en zul je het werk van de anderen gaan beoordelen.

Eigenlijk leer je hierbij dus op maar liefst 4 manieren, door:

  1. te schrijven op basis van de les en opdracht;

  2. het commentaar dat je krijgt te vertalen naar een verbeterkans;

  3. het lezen van vergelijkbaar werk van andere schrijvers (plus het commentaar van anderen daarop);

  4. zelf onderbouwd én opbouwend commentaar te geven (hiervoor krijg je richtlijnen).

 

Nog twee grote voordelen van werken in groepsverband: de prijs is per persoon veel lager: met z’n drieën deel je de kosten voor de schrijfdocent. Je betaalt daardoor slechts €20,- per uur i.p.v. €60,-! Daarnaast is Het Schrijfkwartet de ultieme manier om je schrijversnetwerk (verder) op te bouwen.

 

Nog even dit

  • Elk kwartet zal bestaan uit zo veel mogelijk diversiteit. Natuurlijk kun je deze cursus ook samen met je beste vriendin doen, maar durf erop te vertrouwen dat je meer leert van een onbekende met wie je weinig gemeen lijkt te hebben. Daarnaast stel ik de kwartetten samen op basis van de gewenste Kwartetdag en behoefte aan beeldmeetings of volledig via e-mail.

  • Het Schrijfkwartet is voor volwassenen, van ELK niveau, de lessen zijn voor iedereen begrijpelijk en toch vernieuwend. Geen enkele reden om onzeker te zijn over je schrijfwerk: ook al heb je nog nauwelijks creatief getypt, je zelfvertrouwen zal enorm gaan groeien door de hulp en feedback die je hier krijgt. Ook gaat het om de inhoud, niet om je spelling.

  • Studielast: gemiddeld 3 uur per week (flexibel in te delen: je bepaalt zelf wanneer je je huiswerk doet en je kunt deze cursus overal doen waar je een computer met internet hebt)

  • Kosten: €250,- p.p.

 

Je kunt je helaas niet meer inschrijven voor Het Schrijfkwartet! 

 

 

Op de hoogte blijven van de eerstvolgende? Stuur me een mailtje.

Kim Linssen.jpg

Over de docent

Kim Linssen studeerde Proza aan de Schrijversvakschool en Creative Writing aan Wesleyan University. Als docent staat ze bekend om haar directe maar vriendelijke aanpak, waarbij elke cursist een berg zelfvertrouwen krijgt en met nieuwe inspiratie als schrijver bijna tijd tekort komt.

Ps: Liever geen werk van anderen lezen? En mijn onverdeelde aandacht krijgen bij jouw schrijfwerk? En persoonlijke, toegespitste tips ontvangen op jouw manuscript? Dat kan ook! Ik heb nog een paar plekken over bij de schrijfbegeleiding

bottom of page